Talent ontdekken

Vallen en opstaan terwijl iemand naast je staat.

Voor:
Cliënten in een zorginstelling
Leerlingen op school
Eigen medewerkers

Het is niet altijd vanzelfsprekend dat mensen weten wat hun talenten zijn. Het vinden van je eigen sterke punten en motivatie is een proces van vallen en opstaan. En het geluk dat er iemand naast je staat die je begeleidt, je aanmoedigt en je een spiegel voorhoudt.

Organisaties worden daarom vaak geconfronteerd met mensen die wel wat hulp kunnen gebruiken bij het ontdekken van hun eigen talent.  Als organisatie kun je hier niet altijd ondersteuning bieden. Je bent immers een dienstverlener en hebt niet de rol van coach.
TalentPerspectief kan deze begeleidende rol wel oppakken. Dit doen we met specifieke programma’s voor specifieke doelgroepen. 

meer info

Voor welzijnsorganisaties: begeleiden van burgers

Welzijnsorganisaties zien dagelijks veel burgers die enige vorm van zorg en aandacht nodig hebben. Veel van deze vragen kunnen worden opgelost met het reguliere kader.

Soms zitten mensen tijdelijk in de knoop met de vraag hoe zij de eigen toekomst willen invullen. Denk aan vragen over persoonlijke ontwikkeling, zingeving of vragen over mogelijkheden voor opleiding of participatie. Of ervaren deze mensen barrières in de psychische of persoonlijke sfeer.

TalentPerspectief heeft bijvoorbeeld voor de Haagse welzijnsorganisatie ‘De Mussen’ alle mensen begeleid die met de bestaande zorg en maatschappelijke ondersteuning onvoldoende perspectief konden ontwikkelen richting zelfstandigheid. Je kan dan denken aan burgers met een taalachterstand of achtergestelde economische positie of mensen die door een life event tijdelijk zoekende zijn.

Het resultaat van onze begeleiding  is dat burgers sneller hun eigen toekomst positief gaan invullen waardoor de aangeboden zorg en ondersteuning beter landt en mensen duurzaam minder behoefte hebben aan ondersteuning.

Buurtcentra zijn vaak dé ontmoetingsplek voor burgers die behoefte hebben aan een luisterend oor, aan informatie of aan concrete ondersteuning.

Een belangrijke doelgroep hierbij zijn vrouwen die pas kort in Nederland zijn komen wonen. Zij hebben vaak veel verantwoordelijkheden maar missen vaak de juiste voorlichting of vaardigheden hoe ze deze verantwoordelijkheden kunnen invullen. Door een taalbarrière, verschillen in cultuur of  verschillen in opleiding.

TalentPerspectief ondersteunt buurtcentra hierbij met onze ‘Wijkcontacten Vrouwen’. We vormen groepen rond relevante thema’s  en organiseren speciale bijeenkomsten waarbij gelijkgestemden met elkaar in contact komen en van elkaar kunnen leren.

Het resultaat is dat vrouwen sneller ingeburgerd raken, sneller hun eigen verantwoordelijkheden kunnen pakken en door verworven kennis en kunde sneller zelfstandiger worden.

Voor buurtcentra: zelfstandiger maken van vrouwen

Voor PO- en VO-scholen: bevorderen van ouderparticipatie

De opleiding van een kind of jongere is een samenwerking tussen de leerling, de ouder èn de school. Maar veel PO- en VO-scholen merken dat ouders van sommige leerlingen helemaal niet in beeld komen. De vraag is dan in hoeverre de ouders betrokken zijn bij het leerproces van hun kinderen en de activiteiten op school.

Een gebrek aan participatie van ouders kan veel oorzaken hebben: een (wellicht te) groot vertrouwen in de slagkracht van school, taalproblemen, gebrek aan tijd, niet de weg weten, et cetera.

TalentPerspectief helpt de school om ouders wél te laten participeren. We nemen direct contact op met ouders, organiseren workshops rond relevante thema’s voor kleine groepen ouders, helpen met het vormgeven van ouderavonden en trainen leraren in het voeren van bepaalde ouder-leerling-school gesprekken.

Het resultaat is dat meer ouders actiever betrokken zijn bij de ontwikkeling van hun kind en de activiteiten op school. En daarmee een meer open en meer betrokken schoolcultuur.

Succes op school is voor iedereen een must maar niet altijd vanzelfsprekend.

Vooral leerlingen tussen de 14 en 18 jaar lopen het risico om onder hun eigen potentie te presteren en vroegtijdig uit te vallen. De oorzaken zijn legio: de jongeren zitten vol in de ontwikkeling naar volwassenheid, hebben veelal niet een goed of realistisch beeld waar ze naar toe willen werken of komen in sociale netwerken die voor hen niet gunstig uitpakken.

TalentPerspectief biedt aan VO- en MBO-scholen het programma “Succes op school en beyond…” aan. We nemen leerlingen onder onze hoede die gedemotiveerd zijn of dreigen uit te vallen. En we bieden ze een aangepast les- en ontwikkelingsprogramma aan waarmee we ze een realistisch èn aantrekkelijk toekomstperspectief aanbieden.

Het resultaat is dat deze leerlingen weer de motivatie vinden om aan een duurzame toekomst te werken en zo minder snel dreigen uit te vallen.

Voor VO-en MBO-scholen en hun leerlingen: "Succes op school en beyond"

Voor zorg- en welzijnsorganisaties: voorlichten en opleiden van mantelzorgers

Mantelzorg is een daad van liefde en toewijding. Je zorgt voor een familielid, vriend of naaste die extra hulp nodig heeft vanwege gezondheid, beperking of ouderdom. Het is een krachtige vorm van zorg die vaak onzichtbaar blijft, maar van onschatbare waarde is.

Zorg- en welzijnsorganisaties bemerken dat mantelzorgers niet altijd optimaal voorbereid zijn voor hun taak. Ze zijn er soms ‘zomaar’ ingerold’, staan plotseling voor een enorme verantwoordelijkheid en hebben er eigenlijk geen opleiding of training in gehad.

TalentPerspectief herkent dit en heeft hiervoor de training “Mantelzorg” ontwikkeld.

Via de zorg- of welzijnsorganisatie helpen we de mantelzorgers: met informatie, met  bijeenkomsten met collega-mantelzorgers om ervaringen uit te wisselen en met concrete ondersteuning als de mantelzorger het even moeilijk heeft.

Het trainingsprogramma bevat de volgende elementen:

  • concrete en feitelijke informatie over de rol, de rechten  en de beschikbare opleidings- en financieringsfaciliteiten voor de mantelzorger
  • informatie over het hele zorgproces en de communicatie richting familie en derden, en dit op basis van de ervaringen van anderen
  • groepstrainingen en gesprekken om zo in contact te komen met collega-mantelzorgers om ervaringen uit te wisselen, kennis te delen en maatjes te vinden wanneer de zorg tijdelijk zwaar of complex wordt.

Het resultaat voor zorg- en welzijnsorganisaties is dat de bij hen aangesloten mantelzorgers effectiever kunnen werken, beter kunnen samenwerken en kunnen aangeven welke aanvullende zorgbehoeftes nodig zijn en minder snel uitvallen.

Iedereen heeft een innerlijke motivatie om zichzelf te ontwikkelen en de eigen dromen te realiseren.